Vishengel kopen voor roofvissen Er zijn duizenden vishengels voor het roofvissen te koop bij de sportviswinkel. Al deze hengels zijn geschikt om roofvis te vangen, maar zijn niet allemaal geschikt om bijvoorbeeld statisch met dood-aas te vissen of met licht kunstaas de grachten van een stad af te struinen. Met deze blog geven we je informatie waarop te letten als je een vishengel voor het roofvissen wilt kopen.
Vishengel met reel Er zijn twee in hoofdzaak twee soorten roofvishengels. Enerzijds zijn er vishengels die geschikt zijn voor reels en de andere zijn geschikt voor vismolens. De hengels voor een reel herken je aan de uitstekende vingergreep.
Bij een hengel met een reel zitten de ogen aan de bovenkant van de hengel net als de reel. Dit is precies tegenover gestelde met een vismolen. Een vismolen hangt namelijk onder de hengel.
Wil je de hengel gebruik om met een boot te trollen, dan is een roofvishengel met een sterke ruggengraat nodig. Er komt gedurende lange tijd kracht op de hengel te staan. Bij een slappere hengel zal de kracht snel uit de hengel gaan, waarna je toe bent aan een nieuwe. Daarnaast helpt een stevige hengel bij het goed laten bewegen van het kunstaas. Je kan af met redelijk korte hengels tot 240cm. Bij het vissen met dood-aas en reel kunnen hengels tot 330 of eventueel 360 toegepast worden. Deze extra lengte helpt bij het werpen van het soms zware gewicht. Bij dood-vissen is een meer parabolische actie van een hengel prettig. Dit geeft een mooie actie op de hengel en de kracht wordt goed verdeeld op de vishengel.
Vishengel met vismolen Het vissen met een hengel met molen wordt veelal gedaan bij het spinnen. Hierbij wordt een stuk kunstaas door het water getrokken om de roofvis te activeren. Dit kunstaas kan enkele grammen wegen maar ook meer dan 100 gram. Om goed te kunnen vissen is het verstandig om naar het aangegeven werpgewicht van de hengel te kijken. Wat betreft lengte kunnen hengels van 200cm tot 280cm geschikt zijn. Het werpgewicht is tevens bepalend hoe stijf de hengel is. Hoe stijver, hoe meer gewicht weggezet kan worden en andersom.
|
https://www.sportvisgigant.nl/ |