Ozo leuke kleding
Image default
Shopping / Clothing

Heb ik een burnout?

Iedereen herkent het wel; zo’n drukke tijd op het werk. In deze tijd maak je haast evenveel overuren als reguliere uren en je hele leven lijkt in teken te staan van je werk. Je staat op en je eerste gedachte is je werk, en wanneer je gaat slapen ben je met je gedachten nog op kantoor. Zo’n tijd is nooit fijn en eigenlijk ook nooit goed, maar zolang het niet te vaak gebeurt of te lang aanhoudt, heeft het geen consequenties. Maar is dit wel het geval, dan loopt u kans op een burn out. Een burn out is voor de persoon zelf lastig te herkennen. Vandaar ook dat het nooit een constatering is, maar vaker een vraag: “heb ik een burn out?”

Een burn out kunt u herkennen aan de volgende symptomen. Vermoeidheid: je hebt geen energie meer. Je hebt voor een te lange periode te hard gewerkt waardoor je energie op is. Je bent door je reserves heen en moet weer energie opbouwen om weer aan de slag te kunnen gaan. Slapeloosheid is ook een symptoom. Door het lange piekeren voor het slapen gaan, slaap je minder uren dan normaal waardoor je nog moe bent als je wakker wordt. Ook lichamelijke pijn kan ontstaan door een burn out. Je kan last krijgen van je hoofd, door het energietekort. Maar ook bijvoorbeeld je schouders en je rug kunnen zeer doen, doordat je de hele dag te gespannen zit. Ten slotte kan je last krijgen van concentratieproblemen. Waar je vroeger misschien makkelijk uren aan het werk kon zijn, lukt dat tegenwoordig steeds minder goed. Je spanningsboog lijkt afgenomen te zijn. Dit kan ook zorgen voor uitstelgedrag, omdat je de concentratie niet kan opbrengen om alle taken voor de dag, te doen.

Herkent u deze symptomen nou? Dan is het belangrijk dat u hulp zoekt. De hulp bij burn out wordt vaak gegeven in vorm van therapie, maar kan ook in combinatie met antidepressiva worden gegeven.

https://drie60.com