Ozo leuke kleding
Image default
Shopping / Clothing

Wat voor warmtepomp moet ik nemen?

Steeds meer mensen besluiten hun gasketel te vervangen door een warmtepomp om zo een steentje bij te dragen aan het verbeteren van het milieu. Er zijn echter heel veel verschillende soorten warmtepompen. In dit artikel zal ik een aantal verschillende opties behandelen die het meest worden aangeschaft door mensen.

Allereerst hebben we de hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp wordt naast een normale gasketel geplaatst. Het grootste deel van het jaar wordt de warmtepomp gebruikt, maar wanneer er meer warmte nodig is dan de warmtepomp kan leveren, wordt overgestapt op de gasketel. Heeft u dus een gasketel die het nog prima doet of zelfs pas net nieuw is, dan is de hybride warmtepomp de ideale oplossing voor u. De hybride pomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht en heeft dus geen systeem in de grond nodig.

De tweede optie is de volledig elektrische warmtepomp. Hierbinnen zijn twee typen te onderscheiden. Het eerste type haalt zijn warmte, net zoals de hybride pomp, uit de buitenlucht, en heeft dus geen extra installatie in de grond nodig. De tweede variant haalt, zoals je wel verwacht, zijn warmte uit de grond. Hiervoor dient een heel systeem aangelegd te worden. Hiervoor dient de gehele grond opengebroken te worden. Dit systeem is dus eigenlijk alleen rendabel voor huizen die nog gebouwd moeten worden. Er zijn ook speciale pompen voor grote gebouwen zoals sportzalen, appartementen complexen en zwembaden. Deze pompen heten gasabsorptie pompen en werken, zoals de naam al suggereert, met gasabsorptie. Deze pompen halen net zoals het tweede type hun warmte uit de grond en absorberen hierbij de warmte uit het gas in de grond.

De conclusie is dat als je een nieuwe ketel wilt en volledig wilt overstappen op warmtepompen, je dan het best over kunt stappen op een volledig elektrische pomp, en anders het best voor een hybride warmtepomp kunt gaan.

 

https://techneco.nl/