Ozo leuke kleding
Image default
Shopping / Clothing

Geschiedenis leer

Leer is een bijzondere stof. Vaak wordt de stof verkocht als leer terwijl het nep leer. Bij de aanschaf van leer moet je het leer ervaren in de winkels om zo een juiste keuze te maken. Het leer moet je ruiken en voelen om zo een goed beeld te krijgen. Online biedt je deze mogelijkheid niet.  In deze blog gaan we je wat meer vertellen over leer in de geschiedenis en hoe leer nu gebruikt wordt.

Hoe is leer ontstaan?

Leer is niet een uitvinding van de laatste honderd jaar. Leer werd al miljoenen jaren geleden gebruikt bij de tijd dat de mens nog jaagde op dieren. De dieren werd gebruikt als een bron van voedsel en de huiden van de dieren werden voor andere doeleinden gebruikt zoals warmte. De oermens had al gauw door dat de huiden van bijvoorbeeld koeien gebruikt konden worden op de koude dagen. Daarnaast werd de lerenhuid gebruikt in de schuilplekken van de oermens. Dankzij de ontdekking van het vuur kon men de huiden beter bewaren. Voordat het vuur ontdekt werd gingen de lederen huiden heel erg snel rotten en schimmelen. Dankzij het vuur kon het leer gedroogd worden waardoor het langer goed bleef. Vroeger hadden ze geen leerverf om het leer te onderhouden maar alleen een warmte bron om de duur van de huiden te verlengen.

Hoe verder de oermens kwam hoe meer mogelijkheden de oermens zag in het gebruiken voor dierenhuiden. Zo werden de huiden ook gebruikt om schuilplaatsen te creëren en de warmte te behouden. Een verdere ontwikkeling was dat de mens er achter kwam dat het vet van het dier gebruikt kon worden om de huid zachter te maken. De vetten gaven de huiden een looiend effect waardoor ook de huiden beter bestemd waren tegen andere omstandigheden. Het leer bleef hier door nog langer goed. Dankzij deze methodes kunnen we nu leder verven.

https://www.deleerverfwinkel.nl/