Ozo leuke kleding
Image default
Shopping / Clothing

Een mooi rieten dak

Een rietendak is vandaag de dag het toonbeeld van luxe. Hoe anders was dat in vroegere tijden, toen een dak van riet eigenlijk de optie was voor de armeren onder ons. Tegenwoordig doet het rietdekkersbedrijf weer zaken, maar de methoden zijn in der jaren natuurlijk ook wel veranderd en vooral ook beter geworden.

Vroeger was riet de keuze van de armeren, omdat het vooral ook goedkoop was. Het was in ieder geval een stuk goedkoper dan een dak van dakpannen, iets dat veel mensen zich toen niet konden veroorloven. Echter het probleem met de rieten daken van vroeger was dat het ook echt alleen maar riet was wat op de daken lag. Dat maakte dat de daken niet bepaald erg stevig waren en bovendien ook nog eens brandgevaarlijk waren.

Over die brandgevaarlijkheid hoef je je tegenwoordig niet meer zo’n zorgen te maken. Er zijn tegenwoordig meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat een rieten dak net zo veilig is als een andere optie. Zo wordt er tegenwoordig vaak gekozen voor een gecombineerde constructie. Hierbij wordt riet ingezet maar wordt er ook gebruik gemaakt van dakpannen. Deze dakpannen worden onder het riet geplaatst en geven op die manier stevigheid en body aan de constructie van het dak. De dakpannen worden aan het zicht onttrokken waardoor je dus wel het uiterlijk hebt van een rieten dak, maar ook de stevigheid van een dak met dakpannen.

Zoals bij ieder dak is het natuurlijk ook belangrijk dat je je daken goed onderhoudt. Door elke paar jaar een controle uit te laten voeren, weet je zeker dat je dak nog in goede conditie is. Wanneer je goed laat controleren en eventueel ook laat repareren, kan een dak van riet net zo lang mee als een dak van bijvoorbeeld dakpannen of beton, en dat is zo’n 30 jaar.

http://www.rietwerk.nl