Ozo leuke kleding
Image default
Shopping / Clothing

Paardrijkleding , Het ontstaan van kleding voor het paardrijden

Paardrijkleding en de paardrijbroek

 

Paardijkleding ontstond al rond de middeleeuwen. Het paard wat destijds een veel gebruikt vervoersmiddel was, werd in eerste instantie ingezet in het leger en rondom de landhuizen en kastelen. Het veilig paardrijden en goede paardrijkleding was dan ook van zeer groot belang. Zo onstond er ijzeren paardijkleding welke de ridders droegen. Zowel de paardrijbroek als het jasje ( het harnas ) was gemaakt om vrij te kunnen bewegen te paard. Deze kleding werd veelal gemaakt van geweven stalen haakjes en een soort kevlar (ijzergaren). In onze huidige tijd voldoet gelukkig een goede bodyprotector voor het paardrijden welke je eenvoudig online koop tvoor het veilig paardrijden. Maar het laat wel zien hoe ver terug in de tijd de kleding voor het paardrijden gaat. Naast de  bovenstaande taken werden paarden ook veel ingezet bij plechtigheden, men gebruikte koetsen en ontstonden voor het plezier spellen te paard zoals polo. De paardrijbroek en de overige rijkleding kwam zo meer en meer in ontwikkeling en er werd voor deze plechtigheden gewerkt met veren en speciale kleuren.

 

Soorten paardrijkleding:

 

De verschillenden soorten paardrijkleding en de disciplines. In de huidige tijd waar je zelfs je rijkleding online kunt kopen zul je vele soorten rijkleding tegenkomen waar je wellicht het onstaan niet eens van weet.  Deze rijkleding komt veelal voort uit diverse disciplines binnen de paardensport. Je kunt hierbij denken aan de dressuuruiter welke het paard gymnastiseert waardoor het dier sterk,  buigzaam en gehoorzaam wordt. De Jocky welke werkelijk raced met zijn paard, maar ook kun je denken aan de springruiter die hindernisparcoursen rijdt en daarbij probeert foutloos te blijven en de snelste tijd te bereiken. Ook hiervoor is speciale paardrijkleding op de markt. Alle kleding voor het rijden is gemaakt op comfort en ondersteuning voor de ruiter.

 

Enkele voorbeelden van paardrijkleding welke je kan kopen zijn:

  • Rijbroeken
  • Jassen
  • Shirts
  • Vesten
  • Bodywarmers
  • Wedstrijdkleding
  • Rijlaarzen
  • Chaps
  • Bodyprotectors

Kort gezegd word er dus veel verschillende kleding gebruikt voor het paardrijden. Bij elke discipline word een rijbroek gebruikt en deze zal dan ook perfect moeten zijn afgestemd op de ruiter. Zo zijn er paardrijbroeken met een zitvlak voor een goed contact met het zadel wat bijvoobeeld in de dressuur veel gebruikt word maar er zijn ook paardrijbroeken voor het springen. De rijbroeken hebben extra kniestukken.  De meeste rijbroeken worden vervolgens geleverd in zowel Dames, heren als kindermaat. Ook kunt u speciale rijkleding kopen voor de zomer en de winter.  

 

Paardrijden met de juiste kleding De Rijlaarzen

Naast de paardbroeken zijn de schoenen of paardrijlaarzen ook een een belangerijk onderdeel welke terug komt in alle vormen van het paardrijden. Zowel voor dames, heren en kinderen zijn er modellen welke je kan kopen. Bekijk hier een overzicht van de diverse soorten paardrijlaarzen: Paardrijlaarzen . Roze rijlaarzen voor kinderen tot luxe professionele Derby rijlaarzen voor de top in de dressuur. Deze laarzen zijn gemaakt van leren en zullen als een 2 huid om je been zitten tijdens het paardrijden. Wil je goedkope rijlaarzen kopen? dan zijn er zeker goedkopere alhternatieven zoals rubberen laarzen of een paar jodphurs met chaps van synthetisch materiaal. 

 

 

 

https://123ruitersport.nl/paardrijkleding.html