Ozo leuke kleding
Image default
Shopping / Clothing

Let goed op je tanden

We worden zonder geboren en overleiden waarschijnlijk ook geheel zonder. Een harde, van zichzelf witte en gecalcificeerde structuur die zich in de mond bevindt. De tand. We hebben ze allemaal, maar zijn er helaas niet allemaal even zuinig op. Pasgeboren baby’s hebben geen tanden, maar deze ontwikkelen zich in de loop van de tijd. Allereerst krijg je melktanden, deze tanden zijn niet zo sterk als de tanden die je hebt wanneer je volwassen bent. Dit is op zich ook best logisch want jonge kinderen zullen nog niet het eten eten wat volwassenen eten en hebben dus niet zo’n scherp gebit nodig. Het eten dat de jonge kinderen eten is voornamelijk zacht of in kleine stukken gesneden zodat zij dit makkelijk kunnen weg kauwen. De tanden zullen rond het 7e en 8ste jaar verwisseld worden voor de vaste tanden. Ze gaan vanzelf los zitten, en vallen eruit. Vele jonge kinderen vinden het eng dat er een tand uit valt of dat zij hem er zelf uit moeten trekken omdat de andere tand er al door komt.

Door het feit dat alle tanden stuk voor stuk worden gewisseld of soms een enkeling tegelijk met anderen, groeien tanden soms uit eigen wil alle kanten op. Er kunnen spleten ontstaan, scheve tanden naar voren, achteren of opzij. Wanneer alle melktanden zijn gewisseld kan het soms zo zijn dat de jonge tieners vaak een beugel moeten zodat het gebit recht staat en zij later geen problemen hiermee krijgen, er is ook een beugel volwassene voor degene die dit op jongere leeftijd niet hebben gehad en toch ontevreden zijn over de stand van de tand. Pas weer een heel stuk later, op een bejaarde leeftijd, kunnen de tanden weer uitvallen. Het gebit is niet meer zo sterk, het wisselt niet meer en met een beetje geluk heb je toch al meer dan 60 jaar met die tanden gedaan. Dat is nog langer dan dat je met je huid, haren of nagels doet. Vele oudere mensen hebben daarom ook een kunstgebit zodat zij nog fatsoenlijk en normaal eten kunnen verdragen.

Het verzorgen van je tanden is dus essentieel, omdat je er zo lang mee moet doen. Je wil namelijk niet op je 40ste geen gebit meer hebben en toe zijn aan een kunstgebit. Daarom is het van belang dat je regelmatig, eens of tweemaal per jaar, een bezoekje pleegt aan de tandarts. Deze zal onderzoeken of je ergens gaatjes hebt in je tand (gevolg van slecht eten, slecht onderhouden en nog meer oorzaken). Het kan ook zo zijn dat je naar de tandarts of een kliniek moet gaan om kiestrekken. Het kan zijn dat er geen ruimte meer is in je mond. Of dat je verstandskies door komt en deze alle andere kiezen opzij duwt.

http://orfeokliniek.nl/