Ozo leuke kleding
Image default
Bedrijven

Wat is een maatpak, en wat zijn circulaire pakken?

Wat is een maatpak eigenlijk? Een vraag die je jezelf zal stellen als je er een nodig hebt. Alles mag wettelijk een maatpak heten. Het is geen beschermd begrip. Als jij je overal wil verkopen als maatpak dan mag dat. Maar het zou natuurlijk wel een beetje misleidend zijn. In dit blogje leggen we uit wat een maatpak is. En we vertellen wat de alternatieven zijn.

Een maatpak in de meest brede zin van het woord is een pak dat is gemaakt volgens jouw maten. Let op dat hier niet gezegd wordt “vermaakt” volgens jouw maten. Wat ik bedoel is dat iemand je maten opneemt. Meestal met een meetlint. Maar het kan ook met een 3-d scanner. En dat er aan de hand van die maten een nieuw pak gemaakt wordt. Niet een bestaand pak aangepast.

Dat klinkt logisch. Maar de vraag is wat er met die maten gebeurd. Als een kleermaker die maten enkel gebruikt om een standaard maat te kiezen uit een maatserie van 44 t/m 66 dan is het niet een erg uniek pak. Het mag dan wel apart voor jou gemaakt worden. Er is weinig “maatwerk” aan. Een volgend niveau zou zijn dat de kleermaker uitgaat van een standaard maat maar die nog een beetje aanpast. Dus bijvoorbeeld een maat 50 met de taille 2 cm smaller. Dat gaat al richting een echt maatpak.

Weer een stapje verder is het als men niet alleen de maten maar ook een aantal “houdingsmaten” aanpast. Een houdingsmaat is bijvoorbeeld een ronde rug, of een schouder die lager hangt. In dat eerste geval wordt bijvoorbeeld het rugpand langer gemaakt. Maar het mooiste is als de kleermaker helemaal vrij is en alle maten kan maken zoals ze nodig zijn. En als je er dan een mooi Brits sausje overheen gooit en bereid bent om € 5000, 12 maanden en 5 pas-sessies te investeren dan noemt men het “bespoke”. Ook al is die term aan inflatie onderhevig.

Een alternatief voor een maatpak is het circulaire maatpak. Zoals bijvoorbeeld Resui.nl dat aanbied. Zij hebben een collectie van honderden en in de toekomst zelfs duizenden tweedehands maatpakken. Als klant wordt je eerst opgemeten. En vervolgens zoeken ze met een speciaal algoritme in hun database een passend pak. Door de ruime collectie is de kans groot dat er voor jou een perfect passend pak bij zit. Natuurlijk is dit nog niet zo goed als een echt maatpak. Maar wel beter dan een standaard maat. En bovendien is het gelijk klaar en natuurlijk goedkoper dan een maatpak. Denk dus ook eens aan een circulair tweedehands pak als alternatief voor een maatpak.

 

 

Advertentie: Wil je jouw kleding webshop ook hoger in Google krijgen? Adbull.nl zorgt dat jouw website voortaan goed gevonden wordt.