Ozo leuke kleding
Image default
Woning en Tuin

Gelaagd glas

Gelaagd glas wordt vaak gebruikt als veiligheidsglas wanneer veiligheid en letsel van belang zijn. Het bestaat uit twee stukken glas met een tussenlaag die gewoonlijk is gemaakt van polyvinylbutyral. Het glas wordt niet verbrijzeld omdat het aan de tussenlaag blijft kleven en een ‘spinnenweb’-effect creëert. Gelaagd glas ziet eruit als een enkele ruit en is nagenoeg niet van gewoon glas te onderscheiden.

 

De voordelen van gelaagd glas

Het glas is een duurzaam en veelzijdig beglazingsmateriaal dat een aantal voordelen biedt. Deze omvatten een betere bescherming tegen UV-stralen die meubels en tapijten kunnen doen vervagen. Het glas kan ook helpen om het geluidsniveau te verlagen, vooral wanneer het wordt gebruikt in dubbele beglazing. Het belangrijkste voordeel van gelaagd glas zijn echter de veiligheidsprestaties.

 

Moeilijker om te breken

Net als glas dat in voorruiten van auto’s wordt gebruikt, is het gelaagde glas moeilijker te breken en biedt het meer bescherming tegen verwondingen door een ongeval, inbraakpogingen en barre weersomstandigheden. De verbinding tussen het glas en de tussenlaag absorbeert de kracht van een onbedoelde botsing en voorkomt breuk. Als het glas is gebroken, blijven de scherven aan de tussenlaag plakken in plaats van uit elkaar te vallen en mogelijk letsel te veroorzaken. 

 

In het geval van een poging tot inbraak in uw huis, heeft gelaagd glas minstens twee hamerslagen nodig om te breken. De tussenlaag houdt dan het gebroken glas op zijn plaats en vereist verdere slagen om een ​​gat te creëren en toegang te krijgen tot het huis. Op sommige locaties in uw huis moet u mogelijk veiligheidsglas plaatsen om te voldoen aan de bouwvoorschriften. Raadpleeg uw aannemer of plaatselijke bouw autoriteit voor meer informatie.

 

Glascombinaties

Het glas kan worden gebruikt met een verscheidenheid aan glassoorten, zoals glas met een lage emissiviteit en getint glas. Deze glascombinaties zijn nuttig om de warmtewinst door zonlicht te verminderen en uiteindelijk de kosten van airconditioning te verlagen.

 

Glas dikte

Door dik gelaagd glas te installeren, kunt u het geluid van buitenaf effectief verminderen, hoewel dit weinig invloed heeft op de thermische prestaties. Hoe dikker het glas, hoe beter de ruisonderdrukking bij lage frequenties zoals verkeerslawaai. Dit komt doordat geluidsgolven worden verstoord wanneer ze verder moeten reizen. De tussenlaag kan ook worden vervaardigd om hogere frequenties zoals vliegtuiglawaai en stemmen te verminderen.