Ozo leuke kleding
Image default
Gezondheid

Niet kunnen slapen door stress? Wel met deze tips!

Hier zijn zes tips die je overdag kunt gebruiken om te leren slapen als je gestrest bent. Wil je meer lezen? Lees dan dit artikel over slecht slapen door stress van Nick de Waard.

1. Focus op wat binnen je controle ligt

Angst is een normaal onderdeel van de menselijke ervaring. Er zullen onvermijdelijk momenten in ons leven zijn dat onze angstsymptomen een hoogtepunt bereiken. Het identificeren van hulpmiddelen om uw energie te heroriënteren en meer controle over uw gewoonten te krijgen, kan u helpen om te gaan met symptomen wanneer ze zich voordoen.

Probeer bijvoorbeeld het verschil te begrijpen tussen een fysiek symptoom (zoals een ongemakkelijk gevoel) en mentale factoren zoals sociale angst. Beide kunnen bijdragen aan slaapproblemen.

2. Eet gezond

Wat we eten is iets dat we kunnen controleren. Als we dingen eten die ongezond zijn, reageert ons lichaam daarop. Als we regelmatig junkfood eten, verhoogt ons lichaam de ontsteking en heeft het meer moeite om angst te beheersen.

Wanneer we echter streven naar een gezond dieet vol vers voedsel, gebeurt het tegenovergestelde en krijgen ons lichaam en onze geest de middelen om te gedijen. Dit minimaliseert slaapverlies.

3. Oefening

Een manier om je slaap- en angstniveaus te verbeteren, is door te sporten. Wanneer we dat doen, geeft ons lichaam feelgood-chemicaliën af die ons helpen stress en slaap beter te beheersen.

Lichamelijke activiteit kan ook een geweldige manier zijn om negatieve gedachten en acute stress op een gezonde manier te verminderen.

Timing is echter alles, omdat je wilt voorkomen dat je vlak voor het slapengaan gaat sporten, omdat het als een stimulerend middel kan werken. Probeer in plaats daarvan zoveel mogelijk eerder op de dag aan lichaamsbeweging te doen.

Overweeg ook om progressieve spierontspanning of een diepe ademhalingsoefening te doen. Deze kunnen helpen bij het verlichten van slaapproblemen, het verminderen van anticiperende angsten en resulteren in een meer rustgevende slaap.

4. Herkader je gedachten

Automatische angstige gedachten, ook wel cognitieve vervormingen genoemd, zijn een manier waarop angst voor velen van ons opduikt. Enkele veelvoorkomende zijn catastroferen, filteren, alles-of-niets-denken, “zou moeten”-statements en gedachtenlezen.

Misschien heb je bijvoorbeeld feedback gekregen van 20 collega’s, en daarvan was er één negatief.

Als je aan het filteren was, ook wel bekend als het diskwalificeren van het positieve, zou je je kunnen concentreren op dat ene negatieve stukje feedback in plaats van het in de context van het geheel te zien.

Om elke automatische gedachte te overwinnen, is er een gemakkelijk te onthouden proces in drie stappen.

https://nickdewaard.nl/niet-kunnen-slapen-door-stress/