Ozo leuke kleding
Image default
Zorg

Moet ik naar een begrafenis gaan? Zes manieren om uitvaartangst te overwinnen

Het is normaal om je overweldigd te voelen bij de gedachte een begrafenis of een wake bij te wonen, of de persoon die stierf dicht bij je was, een vriend of een andere ver familielid.

Een angst voor begrafenissen kan er zelfs voor zorgen dat je je afvraagt of je wel naar de begrafenis moet. Maar je hoeft je er niet van te laten weerhouden iemand te eren en gedag te zeggen.

De gedachte aan het bijwonen van een uitvaartdienst kan om een aantal redenen stressvol zijn. Als je last hebt van sociale angst, voel je je misschien ongemakkelijk bij de gedachte om familie of vrienden te ontmoeten die je al jaren niet hebt ontmoet.

Begrafenisangst kan voortkomen uit plankenkoorts – gevraagd worden om een lofrede te houden, of deel te nemen aan een of ander deel van het begrafenisproces of de ceremonie. Of het kan thanatofobie zijn – een angst voor de dood, of dingen die verband houden met de doden, zoals begrafenissen, doodskisten, begraafplaatsen.

Misschien maakt u zich zorgen over hoe u met sterke emoties omgaat of deze zult inhouden, vooral wanneer andere mensen rouwen.

Als je worstelt met zenuwen, zijn hier zes copingstrategieën voor begrafenisangst.

Open je angsten en zorgen

Een goede manier om de zenuwen van je begrafenis te kalmeren is om open te zijn over hoe je je voelt en je reactie op het bijwonen van een begrafenis te erkennen. Door je angsten met een goede vriend of familielid te bespreken, kun je een deel van de stress wegnemen en je emoties beter beheersen.

Veel uitvaartverzorgers bieden geruststellende ondersteuning en begeleiding om mensen door de uitvaart heen te helpen, dus het kan de moeite waard zijn om hun steun te krijgen.

Onthoud dat het oké is om te huilen of emoties te tonen

Je hoeft niet per se je tranen te onderdrukken of je kalmte te bewaren tijdens een uitvaartdienst. Als je een lofrede moet houden of een actieve rol moet spelen in de dienst, onthoud dan dat het oké is om je verdriet te uiten en even stil te staan bij momenten die je lijken te overweldigen.

Als je merkt dat je door emoties wordt overmand, zullen mensen het begrijpen als je jezelf kalmeert door diep adem te halen of een slokje water te nemen. En als u niet verder kunt, staat de uitvaartverzorger of een familielid voor u klaar om u te ondersteunen.

Vertrouw op iemand – zoek een ondersteunende partner

Als je angstig wordt bij de gedachte om een begrafenis bij te wonen, probeer dan een vriend of partner te krijgen om je te vergezellen, zodat je niet het gevoel hebt dat je iets moet doen het alleen.

Het kan geruststellend en nuttig zijn om een vertrouwd persoon in de buurt te hebben, vooral als je het soort persoon bent dat moeilijke gebeurtenissen niet kan doorstaan met wat steun en een helpende hand.

Kalmerende zenuwen bij begrafenissen: honden voor hulp bij rouwverwerking

Het idee om honden te gebruiken als “troostgenoot” voor begrafenissen of honden voor begrafenistherapie begint steeds populairder te worden in het VK.

Basil de beagle werd voorgesteld aan rouwende families door Clive Pugh Funeral Directors om nabestaanden te ondersteunen. “Mensen zijn het er gewoon mee eens dat ze een vriend of een familielid, een naast familielid, hebben verloren – het kan een zeer pijnlijke tijd zijn, een Rosalinda Pugh, die Clive Pugh Funeral Directors leidt in Shropshire.

“Honden zijn erg opmerkzaam, ze pikken mensen en hun gemoedstoestand op en ik heb het gevoel dat het een heel groot verschil maakt voor mensen. Ik denk dat het mensen helpt om een paar minuten te ontspannen en zich op iets anders te concentreren.”

Begrafenisangst: moet ik mijn kind meenemen?

Als uw begrafenisangst voortkomt uit het feit of een kind de dienst moet bijwonen, zijn veel experts het erover eens dat als een kind oud genoeg is om lief te hebben, het oud genoeg is om te rouwen.

Als ouder of voogd heb je het beste idee van de leeftijdsgebonden informatie die ze nodig hebben over het afscheid van een dierbare, wat een begrafenis is en wat ze kunnen verwachten. Er zijn een aantal mooie boeken over rouw voor kinderen van alle leeftijden, die een gesprek kunnen helpen.

Ook interessant: heb je een uitvaartverzekering voor baby nodig?

Veel kinderen kunnen verrassend zakelijk zijn over afscheid nemen, maar geen enkel kind zou onder druk moeten worden gezet om een begrafenis bij te wonen tegen hun wensen.

Oudere kinderen willen misschien zelfs een rol spelen bij de begrafenisceremonie. Als je angst voor de begrafenis voortkomt uit het feit dat een jonger kind tijdens een uitvaartdienst rustig blijft, neem dan genoeg dingen mee om ze bezig te houden en zorg voor een actieplan om ze ergens anders heen te brengen dan de belangrijkste uitvaartlocatie, als ze zich vervelen of rusteloos worden.

Begrafeniszenuwen: wees lief voor jezelf

Angst is een van de vele emotionele en fysieke symptomen van rouw. Het is niet altijd gemakkelijk om te eten of te slapen als je rouwt om een verlies, terwijl spanning zelfs kan leiden tot fysieke symptomen zoals misselijkheid of flauwvallen.

Wees lief voor jezelf. Technieken zoals mindfulness kunnen je helpen je ademhaling te reguleren of je rustiger te voelen, terwijl een warm bad of aromatherapie-oliën zoals lavendel of kamille een rustgevende manier kunnen zijn om je voor te bereiden op een begrafenis waar je bang voor bent en onderdeel van je copingstrategie.

 

https://uitvaartpolis-online.com/crematie-kosten-uitvaart/