Ozo leuke kleding
Image default
Mode en Kleding

Hoe worden sokken gemaakt?

Heb je ooit nagedacht over hoe sokken (op industrieel niveau) worden gemaakt? Helaas is de tijd dat sokken voornamelijk met de hand gemaakt werden, allang voorbij. Om te zorgen dat je voldoende sokken kunt produceren, is hedendaags een meer industrieel productieproces vereist.

Een sok lijkt een simpel kledingstuk, toch is het produceren van een sok nog niet zo gemakkelijk. Het is een ingewikkeld proces met breien, naden, vormen, paren en constante kwaliteitscontroles. De meeste van deze processen zijn tegenwoordig geautomatiseerd.

Waar moet je op letten tijdens het produceren van sokken?

Materiaal

Sokken worden geproduceerd van allerlei verschillende stoffen – en de stof die gekozen wordt, kan echt een verschil maken voor de drager. 

Synthetische sokken, bijvoorbeeld sokken van nylon, kunnen geen vocht afvoeren. Hierdoor kunnen de voeten warm en niet comfortabel aanvoelen. Het gebruik van natuurlijke materialen, zoals effen katoen, bamboe-katoen, zijde en wol zal een betere kwaliteit bieden en wordt vaak als meer comfortabel ervaren door de drager. 

Sommige materialen zijn uitermate geschikt voor mensen met een gevoelige huid en eczeem, terwijl andere allergieën kunnen veroorzaken of verergeren.

Daarnaast heeft de tijd van het jaar, en de hierbij horende weersverwachting, invloed op het ideale materiaal van de sok. 

Strakheid van de sok

Ook moet er rekening worden gehouden met de strakheid van de sok. Een te strakke sok kan er namelijk voor zorgen dat de bloedcirculatie wordt beïnvloed of beperkt. 

Design van de sok

Ten slotte is het belangrijk dat er wordt nagedacht over de print op de sok. Hedendaags zijn grappige sokken erg geliefd bij de consument. Kijk of je hier op in kan spelen. 

 

Hoe sokken worden gemaakt

Hoe wordt de sok nu gemaakt? In principe kun je het productieproces beschrijven in 5 stappen:

1. Het breien van de sok

Voordat het breien van de sok kan beginnen, worden de materialen eerst gewassen en tot garen gesponnen. Gekleurde sokken worden geverfd na het breien of gebreid met eerder geverfd garen. Door het gebruik van geverfde garens zijn er meer aantrekkelijke kleurencombinaties mogelijk.

De breimachine heeft een cilinder met 84 tot 200 breinaalden. Het garen wordt in de breimachine gevoerd en rond de cilinder gebreid. De sok is gebreid met de teen open en alle delen van een sok komen eruit als afgewerkte buizen.

2. Het naaien van de sok

Het grootste voordeel van de breimachine is er zo weinig mogelijk naden gemaakt worden. Over het algemeen bestaat de regel, des te minder naden, des te comfortabeler de sok is.

Nadat de sokken zijn gebreid, moeten de naden bij de teen worden gesloten. Zodra de sok gebreid is, wordt deze op kwaliteit geïnspecteerd. Indien de kwaliteit voldoet wordt de teen-opening afgedicht. Dit gebeurt vaak automatisch, maar het handmatig afdichten van de teen-opening kan zorgen voor extra comfort.

3. Natter afwerkingsproces: wassen van de sokken

Als de teen-opening gedicht is, zijn de sokken klaar voor de volgende stap, genaamd het natte afwerkingsproces. 

Het natte afwerkingsproces houdt in dat de sokken na het breien en naaien gewassen en gedroogd worden. Wassen verwijdert brei-olie en resten van garens. Daarnaast zorgt het wassen ervoor dat de sokken niet al te veel krimpen. Het wassen van de sokken wordt enkel met water gedaan; er wordt geen afwasmiddel gebruikt.

4. Vormen van sokken & sokkenparen maken

Nadat ze gewassen en gedroogd zijn, is het tijd om de sok vorm te geven. Dit gebeurt in het board pairing-gebied. Hier worden de sokken over metalen voetvormen getrokken (wat boarding wordt genoemd), waar ze in de gewenste vorm en maat worden gevormd. De sokken worden vervolgens met stoom geperst. Hierdoor neemt de sok de platte vorm aan, zoals je ze ook vaak tegenkomt in de winkel.

Zodra dit gebeurd is, worden de sokken gekoppeld. Het koppelen van sokken houdt in dat er paren sokken worden gevormd.

Zelfs sokken die precies hetzelfde geproduceerd zijn, kunnen onderling verschillen. Daarom is het koppelingsproces erg belangrijk. Ook worden hierdoor problemen geëlimineerd die kunnen optreden tijdens de distributie.

5. De kwaliteitsbeoordeling

De laatste stap in het proces is de kwaliteitsbeoordeling, waarbij het eindproduct zorgvuldig wordt gecontroleerd. Indien er fouten zijn, worden deze herleid en gecorrigeerd.

Klaar voor verkoop

Nadat de sokken met succes de laatste kwaliteitscontrole hebben doorstaan, worden ze verpakt en zijn de sokken klaar voor de verkoop. Vaak worden de geproduceerde sokken verkocht aan een groothandel, die de sokken weer doorverkoopt aan grote winkelketens. 

Meestal wordt elke stap in het proces wordt gevolgd door een controle, zodat de kwaliteit van de sok gegarandeerd kan worden.

Het produceren van een paar sokken lijkt misschien makkelijk, maar vergt uiteindelijk toch meer werk dan je in eerste instantie zou denken.

 

https://www.xpooos.com/nl/sokken/grappige-sokken/